• bilgi@segm.org.tr
img
SÜRDÜRÜLÜLEBİLİRLİK

Sürdürülebilirlik, gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılama kabiliyetinden ödün vermeden kendi ihtiyaçlarımızı karşılamak olarak tanımlanabilir. Bu tanımı yaparken, kaynakların sınırlı olduğunun bilinmesi önemlidir. Bununla birlikte kaynakların kullanım biçimlerinin uzun vadeli sonuçlarının da değerlendirilmesi gerekir. Yukarıdaki bilgilerden hareketle bu kategorideki eğitimler, kuruluşların sürdürülebilirlik yönetimine ilişkin ihtiyacı olan temel bilgileri, yasal gereklilikler ve uluslararası yönetmelikler doğrultusunda sürdürülebilirliğin kurum kültürüne uyumuna yön vermesi amacıyla hazırlanmıştır.

Yaşam Döngüsü Analizi ISO 14040/44 standartlarına göre bir ürünün, hizmetin veya bir prosesin hammaddelerinin elde edilmesinden başlayarak, işleme, üretim, kullanım, yaşam sonu ve bertarafına kadar tüm yaşam döngüsü boyunca çevresel etkilerinin hesaplandığı, ölçülebildiği, raporlanabildiği, kaynak verimliliği ve atık oluşum miktarı dâhil bilgiler veren bir değerlendirme yöntemidir.Yaşam döngüsü etki değerlendirmesi (LCIA), çevreden gelen tüm ilgili girdileri (örn. Cevher ve ham petrol, su, arazi kullanımı) ve ayrıca hava, su ve toprağa emisyonları (örn. Karbondioksit ve nitrojen oksitler) kapsar. Uluslararası Standardizasyon Örgütü, ISO 14040 ve 14044’e göre bir Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi yapmak için yönergeler ve gereksinimler sağlar.LCA çalışmaları son 30 yıldan bugüne giderek önem kazanmış ve bugün dünyada içtiğimiz sudan evlerimizde kullanılan inşaat malzemeleri ve teknoloji ürünlerine kadar oldukça geniş bir yelpazede yürütülen çalışmalardır. Ürün bazında ve üretim hattı bazında analiz yapılan LCA çalışmaları üretici firmalar ve servis sağlayıcı-tedarikçiler tarafından daha büyük kapsama alınarak ürün ve servislerin geniş sınırlarda tüm etkileri içine alacak biçimde hesaplanması beklentilerini doğurmuştur.Bu eğitimde; Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi ve Analizinin nasıl yapılması gerektiğini uygulama örnekleri ile birlikte katılımcılara aktarılması hedeflenmektedir.
ISO 14046 Su Ayak İzi Eğitimi ile; şirketlerin su ayak izi hesaplanması, rapor haline getirilmesi ve izlenmesi ile süreç sonunda Su Ayak İzi Standardı öğretilir. Kurumsal sürdürülebilirlik ve markanızın yalnız şimdi değil ileride de var olabilmesi için Su Ayak İzi Eğitimi gereklidir. Su Ayak İzi Eğitimi ile Su Ayak İzi Standardının gerektirdiği şekilde sistem kurulması ve tüm çalışanlara hesaplama ile ilgili bilgilerin verilmesi hedeflenmektedir.
ISO 14067 standardı, hesaplamanın nasıl yapılması gerektiğini, kullanım aşaması ve kullanım ömrü sonu dahil olmak üzere sistem sınırlarının nasıl seçildiğini ve ürünlerin karbon ayak izinin hesaplanmasına yönelik ilkeleri, gereksinimleri ve yönergeleri tanımlar. ISO 14067 karbon ayak izi Eğitimi ile; şirketlerin karbon ayak izi hesaplanması, rapor haline getirilmesi ve izlenmesi ile süreç sonunda karbon Ayak İzi Standardı öğretilir.
Sürdürülebilirlik raporları, şirket proje ve faaliyetlerinin, çevreye ve insan yaşamına zarar vermeyen ve enerji kaynaklarını dengeli şekilde kullanacak bir çalışma sistemine sahip olduğunu tescilleyen raporlardır. Eğitim sonunda katılımcılara kurumsal raporlama ve stratejileri konusunda farkındalık yaratmak amaçlanmaktadır.
Bu eğitimin amacı, Sürdürülebilirlik ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk Kavramı, bu kavramların ana unsurları ile ilgili katılımcılara vizyon kazandırmak.
Yeşil Mutabakat, Paris Anlaşması hedeflerine ek hedefler öngörerek, Avrupa'nın 2050 yılına kadar karbon nötr hale getirilmesini ve 2030 yılına kadar net sera gazı emisyonlarının 1990 seviyesine kıyasla %55 oranında azaltılmasını amaçlıyor. Eğitimin amacı Paris antlaşması ve Yeşil Mutabakat konusunda katılımcılarda farkındalık yaratmaktır.
Sıfır Atık eğitiminin amacı, kaynakların daha verimli kullanılması, israfın önüne geçilmesi, atıkların oluşum nedenlerinin incelenerek atıklarının oluşmasını engellemek veya minimum düzeyde tutmayı, oluşan atıkların kaynağında ayrıştırılmasını ve geri kazanılması amaçlanmaktadır.
Bu eğitimle, uluslararası finans mekanizmalarından yeşil tahvillere kadar Türkiye’nin yararlanmaya başladığı ya da başlayacağı birçok finansal kaynak ve mekanizmaların neler olduğunu, temellerini örnek uygulamalarla ortaya koyuyor ve Türk özel sektör profesyonellerinin konu hakkında aktif rol almalarını ve iş ortaklarını ya da müşterilerini yönlendirmeleri hedeflenmektedir.
Bu eğiitmin amacı; örgütlerde etkili bir insan kaynakları oluşturma süreçlerinin çevreye zarar vermeden hatta çevreye katkı sağlayacak şekilde yönetilmesi çabaları yeşil İKY, bu çabaların hayata geçirilmesi için kullanılan politika ve araçlar yeşil İKY uygulamalarının katılımcılara aktarılmasıdır.
Bilgi Almak İçin Tıklayınız Ön Kayıt İçin Tıklayınız